Turofílic

Cada any el Termcat proposa termes nous que passen a formar part de la llengua catalana (aquí la llista del 2019) i aquí els guanyadors d’enguany. A Catalunya no tenim un terme per a definir a l’amant dels formatges,una paraula que sí existeix en anglès. Per això des de Llet Crua ens animem a impulsar la creació d’aquest nou mot i que amb el temps, els apassionats pel formatge, com nosaltres, com els nostres clients, puguin ser titllats com es mereixen: turòfilics o turòfils

Turofílic utilitza l’arrel arrel grega tiros/turos. De la mateixa arrel ve la paraula tirosina que són els cristalls de color blanc que es veuen en alguns formatges molt envellits com ara l’sbrinz o el parmesà. Allò que alguns prenen erròniament per sal, però que no deixen de ser aminòacids que s’han cristal·litzat per culpa de la falta d’aigua.

Un turofílic és un adicte?

Així doncs, un turofílic serà l’amant als formatges. Tot i ‘la conya’ de la bossa de Llet Crua, no seria just dir-li addicte al turofílic. Volem treure ferro a aquells articles que van aparèixer fa uns anys interpretant de manera bastant lliure un estudi fet per la Universitat de Michigan. Segons aquest estudi, els formatges activen les mateixes àrees del cervell que les drogues. Un fet que no ens hauria de sorprendre tant tenint en compte que si t’agrada una cosa -en aquest cas un formatge- és normal que el teu cervell se n’assabenti. 

Però és que en el cas del formatge, el mecanisme bé reforçat gràcies a les especificitats típiques dels mamífers. En condicions normals de cria, els primers dies de la seva vida els mamífers s’alimenten únicament de llet materna. Per a afavorir aquest comportament, en situacions normals, el nostre cervell -i el de la resta dels mamífers- respon positivament quan nota que arriben caseïnes al sistema digestiu. La caseïna és una de les proteïnes que es troben a la llet -tot i que a la llet humana hi és en menor quantitat que a la d’altres animals- però que es troba en grans quantitats al formatge. Aquesta seria l’explicació de perquè en molt humans, el formatge aixeca passions.

Així doncs, turofílics del món, unim-nos i disfrutem dels formatges sense pudor i sense fre. A Llet Crua us ajudarem a portar la vostra quasi addicció amb elegància i bon gust.

Xevi Miró

Author Xevi Miró

More posts by Xevi Miró

Leave a Reply